Kako povećati prodaju kroz content marketing?

content marketing

Proces koji vodi od promocije do prodaje nije uvijek jednostavan i potrebno je držati se unaprijed postavljenog plana kojim ćete “korak po korak” doći do cilja. Content marketing strategiju poželjno je postaviti odmah na početku poslovanja, jer je najvažnija za prvu fazu prodajnog lijevka – širenja svijesti o brendu. Mnogi nemaju strpljenja za rezultate pa odustaju “na polovici puta”, no ukoliko se pridržavate određenih smjernica dobit ćete mnogo više nego što ste očekivali.

Odredite cilj prije kreiranja sadržaja

Kada znate svoju svrhu, smisao onoga što nudite na tržištu i tko će kod vas kupovati, ovo je sljedeći korak koji je prethodnica svakog oblika promocije. Content marketing nije kreiranje sadržaja poput pisanja sastava u školi, nego za konačan cilj ima prodaju. Samim time, prije definiranja tipa sadržaja koji ćete kreirati i putem kojih kanala – potrebno je postaviti cilj koji želite postići kroz objavu toga sadržaja.

Pišite da vas kupac razumije

Ako dobro razmislite i pođete od sebe samih – složit ćete se da ne kupujete proizvode i usluge koje ne razumijete, zar ne?! Ako dobro poznajete svoj proizvod ili uslugu, a onda i svoju ciljanu publiku – neće vam biti problem “pisati jezikom kupca”. Vi jeste stručnjak u svome području rada, ali vaši kupci nisu. Nema potrebe da koristite stručne nazive i tako ih dodatno zbunjujete.

Pokažite im kako će im vaš proizvod/usluga pomoći

Ljudi ne kupuju proizvode ili to što vi radite, nego kupuju ono zbog čega to radite. A to što radite dokazuje ono u što vjerujete. Ako ćemo iskreno…i opet ovdje možete poći od sebe – kupujete nešto jer će vam pružiti određenu korist i “riješiti problem” da bi se osjećali bolje, zar ne?! Ovo nas vodi ka tome da ne trebate prodavati proizvod ili uslugu, nego osjećaj kojemu kupac teži.

Uputite korisnike na ono što želite da učine

Ovdje se možemo na kratko vratiti na početak i određivanju cilja. Kako bi navigirali svoje korisnike ka vašem postavljenom cilju, potrebno je da im postavite “putokaze” koji vode do tamo. Ako želite izbjeći da korisnik na kraju pročitanog sadržaja kaže sebi: “Da, i?”, dajte mu smjernicu na sljedeći korak koji vodi do “rješenja njegovog problema”.

Isplanirajte sadržaj unaprijed

Svi pričaju o dobrobiti planiranja, ali rijetko tko zbilja sjedne i postavi detaljan plan za tjedan ili mjesec unaprijed. Ovo se najčešće događa kada soba ne zna što želi, odnosno nema cilj. Da bi content marketing startegija davala rezultate, jedan od najvažnijih faktora je konzistentnost. Kako bi bili konzistentni u objavljivanju sadržaja, neophodan je plan koji će održati kontinuitet.

Budite prisutni i povežite se

Objavljivanje sadržaja bez komunikacije sa svojom publikom i prisutnosti – ne može rezultirati stvaranju veze. Kada nema povezanosti, nema povjerenja od strane potencijalnih kupaca a onda izostaje prodaja. Stoga, budite autentični, ispričajte svoju priču, pokažite svoju vrijednost time da vam je stalo. Kupci će to sigurno prepoznati i pokloniti vam svoje povjerenje.

Kako bi se riješili nedoumica i lutanja te kako bi vaša promocija išla u smjeru kupaca i ostvarivala vaše cijeve, ispunite kratki upitnik i ubrzo ćete na e-mail dobiti besplatnu analizu sadržaja koji objavljujete kroz svoje digitalne kanale.