Znate li tko su vaši kupci? Kratak vodič za detaljniju analizu

digitalni marketing kupciKada pokrećete vlastito poslovanje, prvi korak je određivanje svrhe i definiranje ciljane skupine. Zašto radite to što radite, kome i kako će pomoći vaš proizvod ili usluga? Informacije o potencijalnim kupcima ključni su dio svake marketing strategije i definiraju svaki marketing plan. Kako bi analizirali svoju ciljanu skupinu trebate analizirati različite podatke koje primate od postojećih kupaca (ako već neko vrijeme poslujete), trendove u kupovini, ali i neka pitanja na koja bi bilo dobro pronaći odgovore.

Analizirajte postojeće kupce

U slučaju da imate već uhodano poslovanje, jedan od najboljih načina da konkretnije odredite tko je vaša ciljana skupina je da pogledate tko već kupuje vaš proizvod ili uslugu. Koliko godina imaju, gdje žive, koji su im interesi? Ove podatke možete dobiti analizirajući vašu publiku na društvenim mrežama, na web stranicama (Google Analytics), ali i provodeći različite ankete.

Istražite tržište i otkrijte trendove u industriji

Gdje postoji prostor koji vaš proizvod može popuniti? Pogledajte trendove za slične proizvode, a zatim dodatno usavršite jedinstvenu vrijednost svojih proizvoda. Istraživanje tržišta ne mora biti u velikom obujmu i financijskim izdacima. Dovoljno je nekoliko sati online istraživanja da pronađete najveće poteškoće s kojima se vaša publika susreće, kako bi vi bili ti koji će im te probleme riješiti.

Analizirajte recenzije i komentare

Potaknuti emocijama, kupci najčešće ostavljaju komentare i recenzije za proizvode kojima su izuzetno oduševljeni ili potpuno razočarani. Analizirajući povratne informacije na vlastitim online stranicama i stranicama konkurencije, možete spoznati prilike za povećanje vrijednosti svojih proizvoda ili usluga.

Kreirajte Buyer Persone

Ovo su osmišljene osobe (npr. 3-5 različitih tipova) koje čine vašu ciljanu skupinu, a kreirane su uz više specifičnih karakteristika. Najbolji način da dođete do informacija koje će činiti jednu takvu personu je direktan razgovor s kupcima (dob, spol, prihod, obitelj, radno mjesto i iskustvo, boravište, online i offline aktivnosti i dr.). Takva analiza pomaže vam u kreiranju pravog sadržaja kojeg distribuirate u pravo vrijeme i preko pravih kanala, kako bi potencijalnim kupcima ponudili baš ono što ih zanima u trenutnoj životnoj ili kupovnoj fazi.

Tko nije vaša ciljana publika?

Jedan od lakših načina za određivanje ciljane skupine je definiranje tko nije vaša ciljana publika. Sigurno postoje potrošači koji su demografski ili po nekim drugim obilježjima bliski ciljanoj skupini, ali vaše marketinške poruke neće utjecati na njih. Fokusiranjem samo na ciljanu publiku spriječit ćete nepotrebno trošenje novca na one segmente tržišta na koje ne možete utjecati.

Redovito pratite i revidirajte

Kako prikupljate sve više podataka i komunicirate s kupcima, moći ćete sve bolje i točnije razumjeti njihove potrebe. Na temelju svih informacija možete kontinuirano optimizirati postojeću ciljanu skupinu kako bi postigli najbolje rezultate.

Trebate li pomoć za kreiranje sadržaja koji je usmjeren ka vašim potencijalnim kupcima? Zakažite svoj termin za online konzultacije “1 na 1” i dobit ćete sve odgovore koji će vam pomoći da uspješno gradite svoju zajednicu kupaca.